Vechtscheidingen: bij een strijd tussen de ouders verliest het kind | Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik

U bent hier:Home > Thema's > Vechtscheidingen: bij een strijd tussen de ouders verliest het kind

Vechtscheidingen: bij een strijd tussen de ouders verliest het kind

Scheiden is een recht. Het blijft echter een plicht van de ouders om voor hun kinderen het leven na de scheiding heel te laten.

Als ouders hun kinderen inzetten als machtsmiddel, als zij de andere ouder naar beneden halen waar het kind bij is, of als zij zelfs geweld plegen terwijl de kinderen getuige zijn, is dat schadelijk voor kinderen. Geestelijk geweld en emotionele verwaarlozing kunnen immers net zo schadelijk voor kinderen zijn als lichamelijk geweld. De Taskforce zet zich in om de aanpak van vechtscheidingen te verbeteren.

Zij doet dit door als onafhankelijke partij alle betrokken partijen uit de zorg, wetenschap en het recht bij elkaar te brengen. Zo bespreken onder meer rechters, advocaten, mediators, Raad voor de Kinderbescherming, wijkteams en wetenschappers wat zij kunnen doen om vechtscheidingen te herkennen en voorkomen en gaan hiermee aan de slag.

Activiteiten

  • In 2014 organiseerde de Taskforce de werkconferentie 'Uit de Houdgreep!'. Het programma bevatte een aantal workshops waarin professionals en hun leidinggevenden samen uit verschillende beroepsgroepen informatie konden uitwisselen
  • Op 10 en 12 februari 2015 organiseerde de Taskforce 2 verdiepende werkbijeenkomsten 'Uit de houdgreep!' over het verbinden van het recht en de zorg bij vechtscheidingen.
  • Op 6 oktober 2016 heeft een afrondende exptertmeeting plaatsgevonden. Zie het verslag voor meer informatie.