Onderwijsbestuurders maken zich sterk voor verbetering aanpak kindermishandeling | Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik

U bent hier:Home > Onderwijsbestuurders maken zich sterk voor verbetering aanpak kindermishandeling

Onderwijsbestuurders maken zich sterk voor verbetering aanpak kindermishandeling

Gepubliceerd op 15-10-2015

Acht onderwijsbestuurders uit het primair onderwijs gaan zich inzetten om de aanpak van kindermishandeling binnen het onderwijs te versterken. Zij doen dit vanuit hun eigen functie, op initiatief van de landelijke Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik.

Niko Persoon, lid van de Taskforce en onderwijsbestuurder in Zaandam, is als voorzitter blij met het enthousiasme en de drive van de leden. “In Nederland worden ieder jaar 119.000 kinderen geslagen, verwaarloosd of misbruikt. Dat is gemiddeld één kind per schoolklas. Hoewel er al veel gebeurt om het geweld te stoppen, zijn deze cijfers al vijftien jaar hetzelfde. Er is dus méér nodig. Ik ben verheugd dat mijn collega’s uit het onderwijsveld ook hun verantwoordelijkheid willen nemen op dit belangrijke thema.”

Samenwerking in de regio
De bestuurders willen in de landelijke PO-sector én in de eigen regio een beweging op gang brengen die tot doel heeft het signaleren en melden van kindermishandeling te verbeteren. De acht onderwijsbestuurders vervullen hierin een voortrekkersrol. Het komende jaar brengen zij in hun eigen regio alle relevante partijen bij elkaar om te komen tot duidelijke afspraken. Denk hierbij aan de gemeente, Veilig Thuis, huisartsen, ziekenhuizen, politie en OM. Samen bespreken ze de knelpunten in de huidige aanpak en formuleren ze acties om deze te verhelpen. Ook zetten de bestuurders het thema regelmatig op de agenda van de landelijke PO-sector en delen ze goede voorbeelden.

Namen bestuurders
De volgende personen nemen deel aan de koplopergroep Primair Onderwijs:

Niko Persoon (vz)           Zaan Primair
Carla v.d. Heijkant         SKPO Eindhoven
Jack v.d. Logt                Conexus Nijmegen
Alex Peltekian                Gearhing ZW Friesland
Ton Groot Zwaaftink       RVKO Rotterdam
Linda Morssinkhof           OOZ Zwolle
Bert Jan Kollmer             OVO Gorinchem
Joan van Zomeren          INNOVO Zuid- en Midden-Limburg
Tine van Wijk                 LVO-Noord Venray
Elise van Bokhorst          PO-raad

Mocht u interesse hebben in de activiteiten van de koplopergroep of suggesties hebben van goede voorbeelden in het primair onderwijs, dan kunt u contact opnemen met het programmateam van de Taskforce: Anneke Risselada, a.risselada@tfkinderenveilig.nl, 06-127 66 251.